ŢARA CU CELE MAI MULTE PIRAMIDE: SUDANUL
CELE PESTE 250 PIRAMIDE DIN NUBIA
În Sudan există 250 de piramide, mai mici decât cele din Egipt, dar mai numeroase şi la fel de fascinante. Ele se află în deşertul Sahara, în zona numită în antichitate Nubia, de unde vechii egipteni extrăgeau aurul.
Nubia a fost stăpânită de regii kuşiţi, care au fost rivalii egiptenilor, dar în anumite perioade chiar şi aliaţii lor. Începând cu anul 2600 înainte de Hristos şi până în 300 după Hristos, regii kuşiţi au adoptat multe rituali similare egiptenilor.
Chiar dacă au fost construite după modelul egiptean, piramidele din Sudan au câteva caracteristici diferite. Sunt mai mici şi au pantele mult mai înclinate, unghiurile înguste şi fiecare este completată de un templu unde avea loc ritualul funerar.
Potrivit Genezei 10:6 și I Cronici 1:8., Cuș (sau Kuș, ebraică biblică: כוש Kûš – „negru”) a fost fiul cel mai mare al lui Ham, fratele lui Mițraim (Egipt), Canaan și tatăl lui Nimrod. Tradiția îl consideră ca fiind strămoșul eponim al poporului Cuș, locuitorii cu pielea neagră din ținutul înconjurat de râul Gihon, regiune identificată în antichitate cu Arabia Felix și Etiopia.
„Fiii lui Ham au fost: Cuș, Mițraim, Put și Canaan. Fiii lui Cuș: Seba, Havila, Sabta, Raema și Sabteca. Fiii lui Raema: Șeba și Dedan. Cuș a născut și pe Nimrod: el este acela care a început să fie puternic pe pământ.”
/ Geneza 10:6-8