FANDOM – STAR WARS

JURNAL DE CINEFIL

0 DjXJ_cwgRguuzlkR STAR WARS 

POVESTEA COMPLETĂ

unnamed
EPISODUL I

AMENINȚAREA FANTOMEI

220px-Star_Wars_Phantom_Menace_poster

Star Wars: The Phantom Menace (1999)

Cu mult timp în urmă, într-o galaxie foarte îndepărtată, existau două mari puteri: Republica Galactică și Federația de Comerț. Republica îi are ca aliați pe cavalerii Jedi, vechii păzitorii ai păcii care dețin arme cunoscute ca și săbii laser și pot folosi Forța, energia magică care unește și leagă totul din univers. Federația are ca aliați secreți pe Maestrul Sith Darth Sidious și ucenicul său, Darth Maul, care le conduc fiecare mișcare, din umbră.

Federația amenință să cucerească planeta Naboo, astfel că Republica îi trimite pe doi Jedii să negocieze: pe Maestrul Qui-Gon Jinn și ucenicul său, Obi-Wan Kenobi. Însă Viceregele Federației, Nute Gunrai, le întinde o capcană și îi atacă cu soldații fără creier ai Federației, droizii de luptă. Cei doi reușesc să scape, dar Federația invadează cu succes planeta.

Pe Naboo, Qui-Gon și Obi-Wan o salvează pe Regina Padme Amidala, cu ajutorul unui gungan naiv pe nume Jar Jar Binks. Ei evadează la bordul navei regale împreună cu un mic droid astromech, pe nume R2-D2, dar nava lor este lovită și sunt nevoiți să aterizeze pe planeta deșert Tatooine. Acolo Qui-Gon întalnește un băiat pe nume Anakin Skywalker care construise un droid de protocol pe nume C-3PO, și era sclav, împreună cu mama sa, al unui neguțător pe nume Watto. Qui-Gon crede că Anakin este cel ales, cel care îi va învinge pe Sith și va aduce echilibru în Forță.

Astfel, Qui-Gon face o înțelegere ca, dacă Anakin va caștiga o cursă, Watto să-i dea piesa de care are nevoie pentru repararea navei și să-l elibereze pe Anakin. Acesta caștigă cursa și își ia un rămas bun emoțional de la mama sa. Grupul repară nava, dar sunt atacați de Darth Maul. Din fericire, ei reușesc să scape și ajung pe planeta Coruscant, capitala Republicii. Acolo, cancelarul refuză s-o ajute pe Regină să elibereze planeta Naboo, astfel că încep alegerile pentru un nou cancelar. Candidatul advers se numește Sheev Palpatine și promite să-i ajute de îndată ce va fi numit cancelar.

Între timp, Qui-Gon îl prezintă pe Anakin Consiliului Jedi, condus de Maestrul Mace Windu și Marele Maestru Yoda. Qui-Gon le spune despre confruntarea cu Maul și posibila întoarcere a Sithilor, dar Consiliul refuză antrenarea lui Anakin pentru a deveni Jedi. Cum alegerile durează mult, Padme hotărăște să salveze planeta singură, cu ajutorul grupului care a însoțit-o pană acum. Pe Naboo, Padme face pace cu gunganii, care îi ajută în luptă.

Padme reușește să preia castelul și să-l captureze pe vicerege, în timp ce Anakin decolează din greșeală și ia parte la lupta din spațiu, iar Qui-Gon și Obi-Wan se duelează cu Darth Maul. Anakin distruge, tot din greșeală, nava mamă a Federației, iar Qui-Gon este omorat de către Maul, dar acesta este tăiat în două de către Obi-Wan și cade într-o gaură din camera generatorului. Ultimele cuvinte ale lui Qui-Gon către ucenicul său sunt să-l antreneze pe Anakin. Astfel, Federația este învinsă și Naboo este eliberat.

După funeralul lui Qui-Gon, Consiliul Jedi acceptă antrenarea lui Anakin de către Obi-Wan iar Palpatine devine noul cancelar. Cu toții sărbătoresc victoria iar Padme îi oferă liderului gunganilor, Rugor Nass, un cadou drept simbol al păcii.

EPISODUL II

RĂZBOIUL CLONELOR

51BGV8AJ4RL

Star Wars: The Clone Wars (2008)

10 ani după victoria Naboo-ului împotriva Federației de Comerț, Republica este amenințată de nou-formata Confederație a Sistemelor Indepentente (CIS), care este organizată de fostul cavaler Jedi și noul ucenic al lui Sidious, Contele Dooku.

Padme Amidala, acum senator, vine pe Coruscant, dar este aproape asasinată de un vantător de recompense angajat de CIS. Anakin, acum mult mai mare și experimentat, și maestrul său, Obi-Wan, sunt însărcinați cu protejarea lui Padme. Ei o urmăresc și prind pe asasină, pe nume Zam Wesell, dar ea este otrăvită cu o săgeată de către partenerul ei, înainte să-i poată dezvălui identitatea. Anakin continuă misiunea de a o apăra pe Padme și pleacă împreună cu ea pe Naboo, în timp ce Obi-Wan analizează săgeata și află că provine de pe o planetă care nu apare în nicio hartă.

Totuși, el pleacă să investigheze și găsește planeta Kamino, unde descoperă o întreagă armată de clone, la dispoziția Republicii. Baza clonelor este un vanător de recompense pe nume Jango Fett care locuie;te pe Kamino împreună cu „fiul” său, Boba Fett. Obi-Wan descoperă că Jango este asasinul căutat și îl urmărește pană pe planeta Geonosis, capitala secretă a CIS. Obi-Wan este capturat, dar reușește să trimită un mesaj de ajutor lui Anakin.

Acesta a petrecut timp cu Padme pe Naboo, unde cei doi s-au îngrăgostit, lucru împotriva Codului Jedi. Însă Anakin are viziuni de rău cu mama sa, astfel că ei pleacă pe Tatooine unde descoperă că a fost vandută și eliberată de sclavie de către un fermier care s-a căsătorit cu ea, însă a fost prinsă de oamenii nisipului (Tusken Riders). Anakin merge în satul acestora unde își vede mama murind în brațe. Plin de furie, el omoară nemilos fiecare Tusken, făcand primul pas către Partea Întunecată a Forței.

Anakin și Padme primesc mesajul lui Obi-Wan și, împreună cu R2 și C3PO, călătoresc spre Geonosis, unde sunt de asemenea capturați. Anakin, Obi-Wan și Padme sunt pe cale să fie omorați într-o arenă, dar sunt salvați de către Maestul Windu și o mulțime de Jedi. Windu îl omoară pe Jango Fett în timpul luptei, ceea ce duce la ura lui Boba față de Jedi. Jedii sunt depășiți numeric, dar apare Yoda cu noua armată de clone. Republica caștiga lupta, în timp ce Anakin și Obi-Wan încearcă să-l oprească pe Dooku să scape cu planurile secrete ale unei super arme. Dooku îi învinge și îi taie o mană lui Anakin, dar apare Maestrul Yoda. Cum acesta este foarte puternic, Dooku creează o diversiune și scapă, ducand planurile secrete stăpanului său, pe Coruscant.

Jedii se bucură de victorie, însă Cancelarul Palpatine îi anunță că aceasta a fost doar prima bătălie din mărețul Război al Clonelor. La final, Anakin primește o mană nouă robotică și se căsătorește în secret cu Padme, cu R2 și C3PO ca martori.

EPISODUL III

RĂZBUNAREA SITH

040b0dc1-af6f-4f73-80ab-bd1e470cd537_1.5e86081265fdce60ff16be2639ee5fb0

Star Wars: Revenge of the Sith (2005)

După 3 ani lungi, Războiul Clonelor se apropie de sfărșit. CIS are un nou conducător temut, cyborgul Generalul Grievous. El reușește să-l captureze pe Cancelarul Palpatine, ceea ce duce la o bătălie spațială deasupra Coruscantului. Anakin și Obi-Wan sunt însărcinați cu salvarea Cancelarului.

Cei doi reușesc să se infiltreze la bordul navei lui Grievous și îl confruntă pe Contele Dooku. Anakin reușește să-l învingă și, în ciuda Codului Jedi, îl ucide. Cei 2 doi Jedi și R2 îl salvează pe Cancelar, aterizand cu greu nava pe Coruscant, însă Grievous reușește să scape. Pe Coruscant, Anakin se întalnește cu soția sa secretă, Padme, care îl anunță că este însărcinată. Însă acest lucru duce la alte viziuni ale lui Anakin, el văzand-o pe Padme murind la naștere.

Cancelarul Palpatine îl numește pe Anakin reprezentantul său în Consiliul Jedi, dar acesta refuză să-i acorde rangul de Maestru, ceea ce duce la dispariția încrederii în Jedi a lui Anakin. Palpatine îi dezvăluie de asemenea lui Anakin puterile Părții Întunecate a Forței, inclusiv cea de a-i salva pe cei dragi. Între timp, Obi-Wan călătorește pe planeta Utapau unde îl găsește și omoară pe Generalul Grievous, iar Maestul Yoda pe planeta Kashyyyk, pentru a-i ajuta pe wookie să se apere de atacul droizilor de luptă.

Palpatine îi dezvăluie lui Anakin că el este Sithul căutat, Darth Sidious. Astfel Maestrul Windu încearcă să-l aresteze pe Cancelar, dar este întrerupt de Anakin. Cum Windu vrea să-l omoare pe Lordul Sith iar Anakin are nevoie de el pentru a învăța puterile Părții Întunecate, el îi taie mana lui Windu, lăsandu-l pe Palpatine să-l electroctueze și omoare. Astfel, Anakin a făcut pasul final către Partea Întunecată și devine noul ucenic al lui Sidious, Darth Vader.

Sidious îl trimite pe Anakin la Templul Jedi pentru a anihila pană la ultimul Jedi, în timp ce el execută Ordinul 66, care constă în omorarea tuturor generalilor Jedi de către proprii lor soldați clone. Din fericire, Yoda și Obi-Wan supraviețuiesc. Astfel, Ordinul Jedi este eradicat și începe tirania Sithilor. Palpatine îl trimite pe Anakin pe planeta Mustafar pentru a-i elimina pe liderii rămași ai CIS, în timp ce el transformă Republica în primul Imperiu Galactic, cu el ca împărat.

În timpe ce Anakin îi măcelărește pe toți liderii separatiști rămași, eliminand astfel CIS pentru totdeauna, Obi-Wan și Yoda se întalnesc cu cațiva senatorii care au decis să se întoarcă împotriva lui Palpatine. După ce cei doi vizionează înregistrările de la Templul Jedi , Obi-Wan este complet șocat și îndurerat să descopere că ucenicul său a trecut de Partea Întunecată. Yoda decide că, pentru a-i opri pe Sith, nu au de ales și trebuie să-i omoare atat pe Sidous, cat și pe Anakin.

Yoda îl confruntă pe Împărat, dar este învins și nevoit să fugă. Între timp, Obi-Wan îi spune și lui Padme ce s-a întamplat, întristand-o. Ea se duce pe Mustafar să vorbească cu Anakin, însă Obi-Wan se ascunde în nava ei. Pe Mustafar, Padme descoperă că Anakin chiar s-a schimbat iar acesta, într-un acces de furie, o sugrumă, lăsand-o inconștientă. Obi-Wan se duelează cu Anakin, duelul terminandu-se cand Obi-Wan îi taie ambele maini și picioare fostului său ucenic. Îndurerat, Obi-Wan pleacă, lăsandu-l pe Anakin în viață, dar foarte rănit.

Împăratul simte durerea ucenicului său și vine să-l salveze. În timp ce Obi-Wan o duce pe Padme la o stație medicală, Împăratul face același lucru cu Anakin. Astfel, în același timp, se nasc cei doi gemeni ai lui Anakin, Luke și Leia, precum și noua identitate a acestuia, temutul Darth Vader. Padme moare la naștere iar Vader, după ce află de moartea soției lui, își dezlănțuie furia, devenind astfel cea mai puternică persoană din galaxie.

Yoda își ia rămas bun de la Obi-Wan și pleacă să se ascundă pe planeta mlăștinoasă Dagobah. Senatorul Bail Organa o adoptă pe Leia și, împreună cu alți senatori, începe ideea unei rebeliuni împotriva Imperiului. Obi-Wan se ascunde și el, pe planeta Tatooine, unde îl lasă pe Luke în grija unor fermieri. În timp ce Împăratul și Darth Vader privesc construirea super armei cunoscute ca și Steaua Morții, fermierii se uită spre asfințit împreună cu Luke, singura speranță rămasă a galaxiei.

EPISODUL IV

O NOUĂ SPERANȚĂ

StarWarsMoviePoster1977

Star Wars: A New Hope (1977)

Filmul începe exact de unde s-a terminat Rogue One: o mică navă rebelă este urmărită de un distrugător stelar imperial. Acesta tractează nava, dar planurile Stelei Morții sunt puse de către Prințesa Leia în interiorul droidului astromech R2-D2 care scapă la bordul unei capsule de salvare, împreună cu tovarășul său, C3PO. Temutul Darth Vader urcă la bordul navei rebele și o capturează pe Leia, însă nici urmă de planuri.

Cei doi droizi ajung pe planeta Tatooine unde sunt cumpărați de tanărul Luke Skywalker, în căutare de aventuri. Luke vede un mesaj înregistrat în interiorul lui R2, de la Leia care îi cere ajutorul lui Obi-Wan Kenobi. Luke, împreună cu cei doi droizi, merge să vorbească cu bătranul Ben care îi dezvăluie că el este defapt Obi-Wan, un vechi cavaler Jedi. Ben îi povestește despre Jedi și Forță, și îi dă vechia sabie laser a tatălui său, spunandu-i că acesta a fost omorat de mult de către Darth Vader.

Luke se întoarce acasă, dar îi găsește pe unchiul și mătușa sa omorați de către Stormtrooperi, soldații Imperiului care caută planurile. Astfel, Luke hotărăște să accepte această aventură, de-al livra pe R2 și planurile Alianței Rebele pe planeta Alderaan, casa Prințesei Leia. Luke, Ben, R2 și C3PO se duc la cantina Mos Eisley unde îi angajează pe contrabandiștii Han Solo și partenerul său Wookie, Chewbacca, să-i ducă pe toți patru pe Alderaan cu nava lor, Millenium Falcon. Între timp, guvernatorul Grand Moff Tarkin îi demonstrează lui Leia puterea Stelei Morții, distrungând planeta Alderaan.

Grupul ajunge în sistemul Alderaan unde sunt tractați la bordul Stelei Morții. Aici, Luke, Han și Chewbacca o salvează pe Leia, în timp ce Ben dezactivează unda tractoare și îl înfruntă pe Vader. Grupul evadează la bordul Falconului, dar Ben se sacrifică și se lasă omorat de Vader. Grupul ajunge la baza rebelă pe planeta Yavin IV, fără să știe că au fost urmăriți de Imperiu.

Alianța Rebelă analizează planurile și pornește un atac asupra Stelei Morții. Are loc o bătălie spațială, iar Luke este încolțit de Darth Vader. Din fericire, el este salvat de Han și Chewie care au decis să se alăture Rebeliunii și care alungă nava lui Vader. Luke, ghidat de spiritul lui Ben, folosește Forța și distruge întreaga stație de luptă.

Pe Yavin, Leia le acordă lui Luke și Han medalii pentru eroismul lor.

 

EPISODUL V

IMPERIUL CONTRAATACĂ

220px-SW_-_Empire_Strikes_Back

3 ani după distrugerea Stelei Morții care a reprezentat prima victorie importantă a Alianței Rebele împotriva Imperiului, rebelii se ascund de Imperiu pe planeta de gheață Hoth. Darth Vader, obsedat să-l găsească pe Luke Skywalker, cel responsabil de distrugerea stației de luptă, a trimis sonde prin toată galaxia.

Pe Hoth, Chewbacca și Han încearcă să repare Milenium Falconul, în baza ascunsă a rebelilor, în timp ce Luke patrulează. El vede o sondă imperială, dar este capturat de o creatură uriașă de gheață, numită wampa. Luke reușește să scape, folosind Forța și sabia sa laser, și vede fantoma lui Obi-Wan care îi spune să meargă în sistemul Dagobah pentru a se antrena să devină Jedi cu Maestrul Yoda. Han îl găsește pe Luke și cei doi se întorc la bază.

Imperiul, care știe acum de amplasarea Alianței, lansează un atac, folosind walkere uriașe, cunoscute ca AT-AT. Han, Leia, Chewie și C3PO scapă la bordul Milenium Falconului și se ascund de Imperiu în interiorul unui asteroid unde Han și Leia se sărută pentru prima dată. Între timp, Împăratul îl anunță pe Vader că au un nou inamic periculos:fiul lui Anakin Skywalker, iar Luke și R2 se prăbușesc pe planeta Dagobah.

Acolo, Luke începe antrenamentul cu Yoda pentru a deveni Jedi, dar dă dovadă de lipsă de răbdare care îl va conduce spre Partea Întunecată. După ceva timp, Luke are o viziune cu prietenii săi în pericol în Cloud City astfel că, în ciuda sfaturilor lui Yoda și spiritului lui Obi-Wan, pleacă să-i salveze, deși nu era încă pregătit. Între timp, grupul descoperă că asteroidul în care s-au ascuns este defapt un melc spațial, astfel că pleacă de acolo la timp și se îndreaptă spre Cloud City, condus de vechiul prieten al lui Han, Lando Calrissian. În secret, ei sunt urmăriți de vanătorul de recompense Boba Fett, angajaat de către Darth Vader.

În Cloud City, grupul este primit cu căldură, însă Lando le întinde o capcană și îi predă lui Vader, în schimbul siguranței orașului. Vader pregătește o cameră de înghețare în carbon, pentru a-l prinde pe Luke. Han este ales ca subiect de test și este înghețat cu succes, fiind predat lu Boba Fett care pleacă să-l livreze gangsterului Jabba the Hutt, care dorește să se răzbune pe Solo. Lando organizează o operațiune de salvare și îi eliberează pe toți, dar nu-l poate opri pe Fett să fugă cu Han. Grupul (inclusiv Lando) ajunge la Millenium Falcon și decolează.

Între timp, apare și Luke care începe să se dueleze cu Darth Vader. În cele din urmă, Vader îi taie mana lui Luke și îi oferă șansa să treacă de Partea Întunecată. Luke refuză, acuzandu-l pe Vader că i-a omorat tatăl. Atunci Vader îi dezvăluie că el este tatăl lui. Șocat și oripilat, Luke cade intenționat și este prins de Millenium Falcon care se întoarce la flota Alianței Rebele.

Pe o navă rebelă, Luke primește o nouă mană robotică și, împreună cu Leia, R2 și C3PO, privește cum Chewbacca și Lando pleacă în Millenium Falcon să-l găsească și salveze pe Han.

EPISODUL VI

ÎNTOARCEREA LUI JEDI

ReturnOfTheJediPoster1983

Aproximativ un an mai târziu, Imperiul construiește o nouă Stea a Morții pentru a distruge Alianța Rebelă odată și pentru totdeauna. Darth Vader vine să supravegheze lucrările și spune că însuși Împăratul va veni. Între timp, Luke și prietenii lui vin cu un plan pentru a-l salva pe Han din ghearele lui Jabba the Hutt.

Ei se infiltrează pe rând în palatul lui Jabba. Mai întâi intră R2 și C3PO, care sunt oferiți drept daruri. Apoi vine Leia, deghizată într-un vânător de recompense, cu Chewbacca drept prizonier. Lando se află deja acolo, deghizat într-o gardă. Leia îl eliberează pe Han din carbonită, dar este prinsă de Jabba. Astfel Han este închis într-o celulă alături de Chewbacca și Leia devine sclava lui Jabba, el ținând-o pe lângă el în lanț. La final apare și Luke, acum un Jedi experimentat și cu o nouă sabie laser. El îl omoară pe Rancorn, animalul lui Jabba, astfel că toți sunt trimiși să fie mâncați de Sarlacc. Din fericire, Luke are alt plan și îi eliberează pe toți. Leia îl sugrumă pe Jabba, iar Boba Fett cade în Sarlacc. Grupul explodează nava lui Jabba și se întorc la Milenium Falcon.

Luke se desparte puțin de grup și se întoarce pe Dagobah, pentru a-și termina antrenamentul. Yoda moare însă de bătrânețe, dar îi confirmă lui Luke că Vader este tatăl lui și că mai există un Skywalker. Fantoma lui Obi-Wan îi spune că acel Skywalker este Leia, sora lui geamănă, și că, pentru a deveni un adevărat Jedi, va trebui să-l confrunte pe tatăl său.

Grupul se întoarce la baza Alianței Rebele care a aflat de a doua Stea a Morții. Astfel, rebelii pregătesc un asalt final, dar au nevoie de cineva care să dezactiveze campul de forță de pe luna împădurită Endor. Acel cineva este o echipă mică de rebeli, condusă de Han Solo. Ei se infiltrează pe Endor cu ajutorul unei nave imperiale furate și se împrietenesc cu nativii, ewokii. Luke îi dezvăluie lui Leia că sunt frați și pleacă să-și confrunte tatăl.

Rebelii și ewokii atacă baza de unde este transmis câmpul de forță, în timp ce flota rebelă cu Lando care pilotează Milenium Falcon încep asaltul Stelei Morții și Vader îl duce pe Luke în fața Împăratului. Acesta îi dezvăluie lui Luke că totul este o capcană, Steaua Morții fiind complet funcțională și începând să distrugă navele rebele. Acest lucru îl înfurie pe Luke și începe să se dueleze cu tatăl său. Vader este învins, conform planului Împăratului care îi spune lui Luke să-și omoare tatăl și să-i ia locul ca ucenic al său.

Între timp, ewokii îi ajută surprinzător de mult pe rebeli, permițându-le lui Han și celorlalți să explodeze baza. Acest lucru dezactivează câmpul de forță și îi permite lui Lando să intre și să distrugă generatorul stației de luptă. Luke refuză să i se alăture Împăratului, astfel că acesta începe să-l electrocuteze. Luke este aproape omorât, dar Vader face un sacrificiu nobil și îl aruncă pe Împărat într-o gaură spre reactor, omorându-l. Însă, în timp ce face acest lucru, el este electrocutat și i se distruge costumul care îi permitea să trăiască. Luke îi îndeplinește tatălui său ultima dorință și îi scoate masca pentru ca acesta să-și vadă fiul cu proprii ochi. Vader moare, iar Luke scapă de pe Steaua Morții chiar înainte să explodeze. Pe Endor, Leia îi spune lui Han că Luke este fratele ei și se sărută.

După funeraliile lui Vader, acum redevenit Anakin Skywalker, rebelii și întreaga galaxie sărbătoresc învingerea Imperiului. Pe Endor, întregul grup (Luke, Han, Leia, Chewbacca, Lando, R2 și C3PO) sărbătoresc în satul ewokilor. Luke este fericit când vede fantomele lui Obi-Wan, Yoda și chiar și a tatălui său care se bucură să vadă că pacea și echilibrul au fost în sfârșit restabilite.

EPISODUL VII

TREZIREA FORȚEI

MV5BOTAzODEzNDAzMl5BMl5BanBnXkFtZTgwMDU1MTgzNzE@._V1_

Star Wars: The Force Awakens (2015)

30 de ani mai tarziu, Republica a fost reinstaurată și poartă numele de Noua Republică. Ea are ca aliat Rezistența condusă de Generalul Leia Organa. În schimb, din rămășițele Imperiului s-a ridicat Ordinul Întai, condus de misteriosul Lider Suprem Snoke, cu Kylo Ren (un luptător misterios al Părții Întunecate) și Generalul Hux ca subordonați. Luke Skywalker se află în exil, astfel că atat Rezistența, cat și Ordinul Întai încearcă să-l găsească. Leia îl trimite pe cel mai bun pilot al Rezistenței, Poe Dameron, pe planeta Jakku pentru a recupera harta către Luke.

Poe ajunge într-un sat unde bătranul Lor San Tekka îi dă harta. Dar Ordinul întai apare și el, atacul fiind condus de Kylo Ren și Căpitanul Phasma. Kylo Ren îl omoară pe Tekka iar Poe îi dă harta droidului său, BB-8, care fuge în deșert. Poe este luat prizonier la bordul unui distrugător stelar unde Kylo folosește Forța pentru a intra în mintea lui și a afla că harta este în droid. Însă FN-2187, un Stormtrooper care trădează Ordinul Întai, îl eliberează pe Poe și amandoi scapă la bordul unui TIE Fighter. Poe îl poreclește pe Stormtrooper „Finn”, dar nava este lovită și se prăbușește pe Jakku.

Între timp, BB-8 este găsit de Rey, o fată gunoieră orfană, abandonată pe Jakku de către părinții ei cu mult timp în urmă. Finn se trezește după prăbușire, dar nu-l găsește pe Poe și crede că acesta a murit. Finn ia jacheta lui Poe și se întalnește cu Rey și BB-8 la adăpostul Nima. Toți trei scapă de Ordinul Întai la bordul Milenium Falconului, pe care îl găsesc vechi și ruginit langă adăpost.

Nava este tractată de una mai mare, care era pilotată de însuși Han Solo și Chewbacca, care sunt din nou contrabandiști. Ei sunt întrerupți de două bande care vor să se răzbune pe Solo, dar Finn și Rey dau drumul unor bestii numite Rathari care încep să-i urmărească și mănance. Han, Chewie, Finn, Rey și BB-8 scapă la bordul Milenium Falconului, dar unul dintre bandiți anunță Ordinul Întai că droidul căutat se află la Han Solo. Între timp, la Baza Starkiller (o planeta transformată într-o super armă, asemănătoare cu Steaua Morții), o hologramă a Liderului Suprem Snoke îi permite Generalului Hux să folosească puterea stației de luptă pentru prima dată și îl întreabă pe Kylo Ren cum își poate controla sentimentele pentru tatăl său, Han Solo. Astfel Kylo Ren este dezvăluit a fi Ben Solo, fiul lui Han și al Leiei. El spune că niciunul dintre părinții lui nu mai înseamnă nimic pentru el.

Pe Milenium Falcon, Han le arată lui Rey și Finn harta către Luke din interiorul lui BB-8 și le spune cum acesta a încercat să construiască o academie Jedi. Însă unul dintre ucenici, Kylo Ren, a trecut de Partea Întunecată și i-a omorat pe toți ceilalți. Luke a considerat că era vina lui și s-a autoexilat.

Grupul ajunge pe planeta Takodana, la barul „reginei talharilor” și o veche prietenă de-a lui Han și Chewie, Maz Kanata. Rey aude o voce din subsol și găsește vechea sabie a lui Luke, care înainte aparținuse tatălui său, Anakin. Aceasta îi declanșează o viziune, despre cum Kylo Ren și misterioșii Cavaleri Ren au distrus academia lui Luke. Maz Kanata apare și îi spune lui Rey că acea sabie face acum parte din destinul ei și că părinții ei nu se vor mai întoarce. Speriată, Rey fuge în pădure și Maz îi dă sabia lui Finn.

Între timp, Baza Starkiller trage pentru prima dată și distruge toate planetele care formau Noua Republică dintr-un foc. Ordinul Întai vine pe Takodana și distruge castelul lui Maz. Din fericire apare Rezistența care alungă Ordinul Întai, dar Kylo Ren o capturează pe Rey. Han și Leia se bucură să se revadă, precum și Finn și Poe. Cu toții se întorc la baza Rezistenței pe D’Qaar unde vizualizează harta din interiorul lui BB-8, dar realizează cu nu e completă. Astfel, fără Luke, Rezistența pornește să distrugă Baza Starkiller.

Finn, Han și Chewie o iau înainte și se infiltrează în bază. Ei o capturează pe Căpitanul Phasma (cu care Finn are probleme personale) care dezactivează campul de forță al bazei și pe care o aruncă într-un compactor de gunoi după ce termină cu ea. Între timp, Rey folosețe Forța pentru a rezista interogării lui Kylo Ren și pentru a se elibera. Ea se reîntalnește cu Finn, Han și Chewie.

Atacul Rezistenței începe, condus de Poe. Finn, Han, Chewbacca și Rey plantează bombe în camera generatorului, dar sunt întrerupți de Kylo Ren. Han își confruntă fiul și îl roagă să vină acasă cu el, dar acesta refuză și îl ucide. Furios, Chewbacca îl împușcă pe Kylo și declanșează bombele, făcând o gaură care permite Rezistenței să distrugă generatorul.

Finn și Rey dau peste Kylo Ren în pădure. Finn îl duelează, dar este învins. Atunci Rey folosește Forța pentru a lua sabia și îl învinge pe Kylo Ren, lăsându-i o cicatrice pe față, dar fisurarea Bazei care a început să se distrugă îi separă. Snoke îi ordonă lui Hux să evacueze și să-l aducă pe Kylo la el, să-i termine antrenamentul. Rey îl duce pe Finn, inconștient, la Falcon și împreună cu restul Rezistenței pleacă înainte ca Baza Starkiller să explodeze.

Întorși la baza de pe D’Qaar, Rezistența vede și cealaltă parte a hărții aflată în interiorul lui R2 și astfel descoperă unde se află Luke. Rey își ia rămas bun de la Finn, care este încă în comă, și pleacă împreună cu Chewbacca și R2 să-l găsească pe Luke. Ei ajung pe planeta pustie Ahch-To unde Rey îi oferă lui Luke vechea sa sabie laser.

 

EPISODUL VIII

ULTIMII JEDI

Star_Wars_The_Last_Jedi

Rezistența, condusă de generalul Leia Organa, evacuează planeta D’Qaar, fiind amenințați de flota Ordinului Întai. Poe Dameron conduce un contraatac care distruge un Dreadnought de-al Ordinului Întai, în timp ce Rezistența scapă în hiperspațiu. Totuși, contraatacul a fost costisitor și astfel Leia îl retrogradează pe Poe. Ordinul Întai, cu ajutorul unui nou dispozitiv inventat de Generalul Hux, îi urmărește și atacă convoiul Rezistenței. Kylo Ren dorește să-și repare reputația în fața Liderului Suprem Snoke, și astfel conduce atacul. Totuși, el ezită să tragă în centrul de comandă al navei mamă după ce simte prezența mamei sale. Astfel, două TIE Fighters trag în locul lui, omorând toți liderii Rezistenței, cu excepția lui Leia care folosește Forța pentru a ajunge înapoi la navă, dar este în stare gravă și are nevoie de îngrijiri medicale. Comanda revine Viceamiralului Holdo, dar Poe nu este de acord cu faptul că aceasta nu vrea să-și dezvăluie planul de a scăpa de Ordinul Întai. Astfel, după ce discută cu Maz Kanata, Poe îi trimite pe BB-8, Finn (care și-a revenit din comă) și mecanicul Rose Tico într-o misiune secretă de a găsi un maestru spărgător care să-i ajute să se infiltreze pe nava mamă a lui Snoke, pentru a dezactiva dispozitivul de urmărire în hiperspațiu.

Între timp, Rey ajunge pe Ahch-To cu Chewbacca și R2-D2 la bordul Milenium Falconului, pentru a -l recruta pe Luke Skywalker să ajute Rezistența. Dar acesta, dezamăgit de eșecul său de a-l antrena pe Ben Solo să devină Jedi, s-a autoexilat și a promis să nu mai folosească Forța. Astfel, Luke refuză să-i ajute, chiar și după ce află despre moartea lui Han Solo. El consideră că e timpul ca Jedii să se termine. În secret, Rey și Kylo comunică prin Forță, nedumerindu-i pe cei doi dușmani. Pe măsură ce cei doi descoperă tot mai multe unul despre altul, fiecare are viziuni viitoare despre ei ca parteneri.

R2-D2 îl convinge pe Luke s-o antreneze pe Rey să devină Jedi. Totuși, Luke observă întunericul din ea și se teme să nu eșueze așa cum a făcut cu Ben. Kylo Ren îi spune lui Rey ce s-a întamplat cu adevărat între el și Luke. După ce îl confruntă pe Luke, acesta îi spune lui Rey că a încercat să-l omoare pe Ben după ce a simțit întunericul din el și că începea să fie corupt. Totuși, Luke îi spune ceva ce Kylo nu i-a spus: Luke a ezitat, întrucat a realizat că Ben încă era doar un băiat speriat și nesigur. Chiar și așa, acest lucru l-a înfuriat pe Ben și, împreună cu Cavalerii Ren, a distrus Tempul lui Luke și toți studenții lui. Rey crede că încă mai există bine în Kylo și pleacă să-l confrunte, fără ajutorul lui Luke. Acesta se grăbește să ardă cărțile Jedi păstrate într-un copac, pentru a uita de orice amintire legată de Jedi, dar ezită. Atunci apare fantoma lui Yoda care distruge copacul cu un fulger, spunand-ui lui Luke că Rey are tot ce îi trebuie pentru a învăța și că e timpul ca el să învețe din propriul eșec.

Între timp, Holdo dezvăluie planul ei secret de a evacua membrii rămași ai Rezistenței folosind transportoare mici. Poe, considerand planul prea riscant, pornește o mică rebeliune. Finn, Rose și BB-8 ajung pe planeta Canto Bight, la un cazinou. Aici Finn descoperă cat de mult au de suferit unii pentru a se ajunge la tot luxul. Ei sunt arestați de către poliția locală, dar evadează cu ajutorul unor copii și a unor caii spațiali pe care îi eliberează (numiți fathieri). Ei găsesc un maestru spărgător numit DJ și decolează înapoi spre Rezistență, aflată în pericol. Finn, Rose, BB-8 și DJ se infiltrează pe nava lui Snoke, dar sunt capturați de Căpitanul Phasma care ordonă executarea lor.

Rey aterizează și ea pe navă, în timp ce Chewbacca și R2 se duc să ajute Rezistența în Milenium Falcon. Rey este capturată de Kylo Ren care o duce în fața lui Snoke. El îi dezvăluie că a controlat conexiunea între ea și Kylo, ca parte a planului său de-al distruge pe Skwalker. Snoke o imobilizează pe Rey și îi ordonă lui Kylo s-o omoare. Dar el refuză și în schimb îl taie pe Snoke în două cu sabia lui Rey, omorandu-l. Rey și Kylo se luptă împreună cu gărzile lui Snoke și le omoară. Rey crede că Ben s-a întors de Partea Luminoasă, dar defapt el vrea să conducă galaxia, alături de ea. Kylo îi spune lui Rey că părinții ei sunt niște nimeni cărora nu le-a păsat de ea, la fel ca și oricine alt cineva, cu excepția lui. Dar Rey refuză să îi se alăture și cei doi se luptă pentru sabia lui Anakin Skywalker, care se rupe în două.

Între timp, Leia își revine din comă și oprește rebeliunea lui Poe. Cu toții intră în transportoare și decolează, dar Holdo rămane pe navă. Ordinul Întai distruge peste jumătate din transportoare, astfel că Holdo se sacrifică și prăbușește nava în flota Ordinului Întai, inclusiv nava lui Snoke care se rupe două. Acest lucru îi lasă pe Kylo inconștient, permițandu-i lui Rey să fugă, și oprește executarea lui Rose și Finn. Acesta se duelează cu Phasma folosind bastoane electrice iar Finn caștigă. Phasma cade în rămășițele care ard ale navei și moare. Kylo se trezește, o acuză pe Rey de asasinarea lui Snoke și se autoproclamă noul Lider Suprem al Ordinului Întai. Cu toții pleacă de pe navă la timp, înainte ca aceasta să fie distrusă complet.

Rezistența se ascunde pe planeta Crait și își așteaptă sfarșitul inevitabil. Kylo Ren conduce un asalt asupra bazei lor, folosind walkere uriașe și o armă care le topește ușa. În timp ce Chewbacca și Rey, din Milenium Falcon, distrug TIE Fighter-ele, Finn încearcă o misiune sinucigașă de a distruge arma, dar este salvat de Rose care este rănită. Finn se întoarce cu Rose la bază, împreună cu Poe și ceilalți care au încercat să încetinească atacul, dar fără succes.

În ultimul moment apare însuși Luke care își cere scuze Leiei că nu a fost aici cand era nevoie și pleacă să-l confrunte pe Kylo. După o mică confruntare, acesta țipă de furie cand își dă seama că este doar o hologramă a lui Luke, acesta fiind încă pe Ahch-To. Adevăratul Luke și-a folosit ultimele puteri și, epuizat, moare și devine unul cu Forța.

Diversiunea lui Luke îi permite lui Rey să folosească Forța pentru a-i scoate pe toți din bază. Cu toții decolează și scapă la bordul Falconului. Finn se bucură s-o revadă pe Rey și merge să aibă grijă de Rose, încă inconștientă. Rey face cunoștință cu Poe și vorbește cu Leia. Amandouă au simțit moartea lui Luke, dar Leia îi spune că Rezistența are tot ce îi trebuie pentru a renaște.

Pe Canto Bight, unul dintre copii care i-a ajutat pe Finn și Rose privește spre stele și vede Milenium Falconul. El atrage o mătură cu Forța, cu care se joacă ca și cum ar fi o sabie laser. El reprezintă prima scanteie de speranță necesară pentru a readuce pacea și echilibrul.

EPISODUL IX

SKYWALKER – ASCENSIUNEA

9adab31484e7472c36e807c96d88b851

ROGUE ONE

81dBVIpZi4L._SX342_

Film din trilogia „antologică”. Acţiunea are loc între evenimentele filmelor principale (episoadele). Singurele filme antologice lansate pană acum sunt „Rogue One” și „Solo”.

La câțiva ani după începutul domniei Imperiului, cercetătorul Galen Erso locuiește pe planeta Lah’mu, ascunzându-se de Imperiu. El este vizitat de vechiul său prieten, directorul imperial Orson Krennic. Acesta o omoară pe soția lui Galen și îl ia pe acesta cu el, pentru a-l ajuta la construirea unei super armei capabile de distrugerea unei planete, cunoscută ca și Steaua Morții. Însă fiica lui Galen, Jyn Erso, reușește să fugă și se ascunde, până este găsită de Saw Gerrera, un rebel care luptă împotriva tiraniei Imperiului și care o ajută.

15 ani mai tarziu, pilotul Bodhi Rook trădează Imperiul și pleacă să-i transmită un mesaj lui Saw Gerrera, din partea lui Galen Erso. Cassian Andor, un căpitan din Alianța Rebelă care luptă împotriva Imperiului, află despre Steaua Morții și, împreună cu droidul său loial, K-2SO, o eliberează pe Jyn Erso dintr-un transportor imperial și o duce la baza secretă a Alianței, pe planeta Yavin IV. Acolo liderul Alianței, Mon Mothma, îi spune lui Jyn că are nevoie de ajutorul ei pentru a recupera mesajul de la tatăl ei și să-l găsească pe acesta, pentru a-i ajuta să afle mai multe despre Steaua Morții. În secret, Mothma îi spune lui Cassian să-l omoare pe Galen, considerandu-l prea periculos.

În ciuda problemelor personale cu Alianța, Jyn pleacă pe planeta-lună Jedha pentru a-l găsi pe Saw Gerrera, acompaniată de Cassian și K-2SO. Saw Gerrera fusese parte din Alianța Rebelă, dar acum și-a format propriul grup de rebeli extremiști și l-a închis pe Bodhi. Pe Jedha, Jyn se împrietenește cu doi foști gardieni ai Templului Jedi de pe Jedha, Chirrut Îmwe și Baze Malbus care li se alătură, și asistă la o ambuscadă din partea rebelilor lui Saw.

Aceștia îi duc pe toți la Saw care se bucură s-o revadă pe Jyn. El îi arată mesajul de la tatăl ei care îi spune că tot ceea ce a făcut, a făcut pentru ea și că a ascuns o slăbiciune în Steaua Morții: o gaură care odată nimerită va duce la explozia întregii stații de luptă. Între timp, directorul Krennic ordonă un foc mic din partea Stelei Morții, care distruge întreaga capitală a planetei Jedha. Grupul reușește să scape și îl ia și pe Bodhi, dar Saw rămane și este distrus. La bordul Stelei Morții, Krennic se ceartă cu guvernatorul Grand Moff Tarkin care își asumă meritul pentru succesul stației de luptă.

Bodhi îi conduce pe toți spre planeta Eadu, unde se află Galen. Cassian ezită să-l asasineze și atunci o escadrilă de nave rebele distrug întreaga bază. Galen este rănit și moare în brațele fiicei lui. La baza Alianței, Jyn vine cu o ideea pentru a lua planurile Stelei Morții care să le arate unde se află slăbiciunea, dar Consiliul Alianței refuză s-o asculte. Astfel, Jyn, împreună cu Cassian, K-2SO, Bodhi, Chirrut, Blaze, și mulți alți rebeli care sunt de acord cu ea formează o echipă secretă, numită Rogue One.

Rogue One se infiltrează pe planeta Scarif, unde se află planurile. Ei sunt descoperiți, dar întreaga flotă a Alianței Rebele vine să-i ajute. Toții membrii Rogue One sunt omorați în bătălie, cu excepția lui Jyn și Cassian. Ei reușesc să transmită planurile Alianței, în ciuda intervenției lui Krennic. Grand Moff Tarkin ordonă distrugerea planetei de către Steaua Morții, ceea ce îl omoară pe Krennic, precum și pe Jyn și Cassian, care și-au acceptat soarta și se bucură de contribuția lor în începutul învingerii Imperiului.

Planurile ajung pe o navă mică rebelă care decolează rapid în hiperspațiu, dar este urmărită de un Distrugător Stelar, la bordul căruia se află însuși Darth Vader. La bordul navei rebele se află Prințesa Leia Organa care consideră că planurile reprezintă o speranță pentru Rebeliune.

SOLO

268x0w

Solo: A Star Wars Story (2018)

Film din trilogia „antologică”. Acţiunea are loc între evenimentele filmelor principale (episoadele). Singurele filme antologice lansate pană acum sunt „Rogue One” și „Solo”.

La puțin timp după începutul tiraniei Imperiului, pe planeta Corellia, copiii orfani sunt nevoiți să fure pentru a supraviețui. Cuplul Han și Qi’ra rușesc să scape de o bandă locală. Ei mituiesc apoi un ofițer imperial cu niște coaxiu furat, un combustibil puternic pentru hiperspațiu, în schimbul accesului pe un transportor care se pregătește să plece. Totuși, înainte de a se putea îmbarca, Qi’ra este reținută de către urmăritorii. Han promite să se întoarcă la ea și se alătură Marinei Imperiale în calitate de cadet de zbor. Când ofițerul care se ocupă cu recrutarea îi cere numele de familie, Han spune că este singur, fără familie. Astfel, recrutorul îi oferă numele de familie „Solo”.

Trei ani mai târziu, Han este dat afară din Academia de Zbor Imperială pentru insubordonare și devine un soldat în timpul unei lupte pe Mimban. El întâlnește un grup de infractori care se prefac că sunt soldați imperiali, conduși de Tobias Beckett. Han încearcă să-i șantajeze să-l ia cu ei, dar Beckett îl lasă să fie arestat și aruncat într-o groapă, unde să fie mâncat de o bestie: un Wookiee numit Chewbacca. Han reușește să învețe limba lui Chewbacca și îl convinge să lucreze în echipă pentru a scăpa. Beckett îi salvează și îi invită să se alăture bandei, pentru a-i ajuta să fure un transport de coaxiu pe Vandor-1. Planul nu merge conform planului atunci Cloud Riders apar, conduși de Enfys Nest, care omoară doi membri ai echipei, Rio Durant și soția lui Beckett, Val, și distrug tot coaxiul.

Beckett dezvăluie că i s-a ordonat să jefuiască transportul pentru Dryden Vos, un șef de rang înalt al sindicatul infracțional Crimson Dawn. Han și Chewbacca se oferă voluntari să-l ajute să jefuiască un alt transport pentru a-și rambursa datoria. Ei călătoresc pe iahtul lui Vos, unde Han o găsește Qi’ra, care s-a alăturat Crimson Dawn-ului și este acum locotenentul lui Vos. Han sugerează un plan riscant de a fura coaxiul nerafinat din minele de pe Kessel; Vos aprobă dar insistă asupra faptului ca Qi’ra să însoțească echipa. Qi’ra îi duce la Lando Calrissian, un contrabandist și pilot, despre care speră că le va împrumuta nava. Han îl provoacă pe Lando la un joc de sabacc, pariul fiind nava lui Lando. Lando trișează și câștigă, dar este de acord să-i ajute cu misiunea lor, în schimbul unei părți din profit

După ajung pe Kessel la bordul Șoimului Mileniului (nava lui Lando) și se infiltrează în mină, copilotul droid L3-37 al lui Lando începe o revoluție în numele tuturor droizilor sclavi. În haousul creat, ei fură coaxiul, dar L3 este grav avariată și Lando este rănit în timpul evadării. Cu ajutorul computerului de navigație al lui L3, conectat la sistemele navei, Han pilotează nava printr-un traseu periculos și neașteptat pentru a scăpa de o blocadă imperială. Șoimul, grav avariat, aterizează pe planeta Savareen pentru a procesa coaxiul.

În timpul unei confruntări cu Enfys, care a urmărit echipa tocmai de la Vandor, Lando fuge la bordul Șoimului. Enfys îi explică lui Han că ea și echipajul ei nu sunt pirați, dar rebeli încearcă să împiedice sindicatele și Imperiul să obțină putere. Han se alătură cauzei lor și încearcă să-l păcălească pe Vos, dar Beckett i-a trădat și l-a avertizat deja pe Vos. Acesta își trimite gărzile s-o ucidă pe Enfys, dar Cloud Riders îi înving, lăsându-l pe Vos fără apărare.

După ce anticipează strategia lui Vos, Han încearcă să ia coaxiul, dar Beckett îl trădează pe Vos și scapă cu coaxiul, luându-l totodată pe Chewbacca ostatic. Qi’ra îl omoară pe Vos și îl trimite pe Han după Beckett. Rămasă singură, ea îl contactează pe superiorul lui Vos, Darth Maul, pentru a-l informa despre eșecul misiunii și pentru a-l înlocui pe Vos. Ea nu spune nimic despre Han și îl învinuiește pe Beckett pentru tot.

Han îl prinde din urmă pe Beckett și îl confruntă. Han îl împușcă pe Beckett înainte ca acesta să-l împuște pe el. Înainte de a muri, Beckett îi spune lui Han că a făcut alegerea inteligentă. Qi’ra pleacă în iahtul lui Vos, în timp ce Han și Chewbacca îi dau coaxiul lui Enfys. Aceasta îi oferă lui Han șansa să se alăture revoluțieii împotriva Imperiului, dar el refuză. Astfel, Enfys pleacă, dar nu înainte de-ai da lui Han un flacon de coaxiu, suficient pentru a-și cumpăra o navă.

Han și Chewbacca îl găsesc pe Lando și îl provoacă la un meci de sabacc de revanșă, din nou cu Șoimul ca miză. Han câștigă, după ce a furat cardul pe care Lando îl ținea în mânecă pentru a trișa, iar apoi pleacă împreună cu Chewbacca spre Tatooine, unde un „gangster mare” face angajări.

COMENTARIU PRELUAT

MITURI ANTICE, MITURI MODERNE

d31a9fcfc09b1d3e879d971ef0a4e019

George Lucas a lucrat la realizarea francizei cu Joseph Cambell, cunoscut mitolog, pentru a crea personajele dupa tiparele traditionalului drum initiatic si ale cautarii eroului, la sfarsitul caruia, in cele din urma, se gaseste pe sine.

Razboiul Stelelor se dorea de la bun inceput un mit arhetipal al zilelor noastre. „Nu vad Razboiul Stelelor ca fiind profund religios. Vad Razboiul Stelelor ca luand toate problemele pe care le discuta religia si incercand sa le distileze intr-un construct mai modern si mai usor accesibil – ca undeva exista un mister mai mare. (…) Am introdus Forta in film pentru a trezi o anumita spiritualitate in randul tinerilor – mai mult o credinta in Dumnezeu decat intr-un sistem religios anume. Vroiam ca tinerii sa inceapa sa-si puna intrebari in legatura cu acest mister.” Impactul se pare ca a fost extrem de puternic pentru unii. La cel mai recent recensamant din Australia, exista un grup de militanti care cereau ca, pentru a fi recunoscuta in mod oficial ca religie, cat mai multi oameni sa se declare Jedi.

Este exagerat sa creezi o teologie dintr-o filosofie vituala. Cert este insa ca ea a gasit ecou la multi: filosofia din Star Wars este un hibrid de influente ale marilor religii ale lumii.

Conceptele folosite in film sunt inspirate din elemente reale, care permit spectatorilor sa creeze o legatura cu propriul lor background cultural. Forta este un concept destul de abstract pentru a nu putea fi identificata cu un Dumnezeu anume. Ea se apropie de principiul Tao al lui Lao Tze: este pretutindeni, ca o forta vitala inerenta tuturor lucrurilor si fiintelor. Prin definitie, Forta este neutra; este doar Forta. Valoarea pozitiva sau negativa i-o imprima psihicul si actiunile oamenilor (mai mult sau mai putin…) care o utilizeaza. Este la latitudinea fiecaruia sa aleaga carei parti ii va oferi suprematia asupra persoanei sale, de vreme ce Binele si Raul se infrunta in fiecare dintre noi. Astfel, puterea pozitiva a Fortei este ilustrata de simpaticul Yoda, maestrul Jedi si mentorul lui Luke Skywalker. El intruchipeaza calmul, linistea si detasarea de emotiile puternice (cerintele ordinului cavalerilor Jedi): „Frica drumul spre partea intunecata este. Frica duce la furie; furia duce la ura; ura duce la suferinta”.

La polul opus se situeaza imparatul, intruchipare a maleficului pur, care apare mai mult ca o amenintare difuza de-a lungul trilogiei. Personajul atras de partea intunecata este Anakin Skywalker, devenit Darth Vadar. „Raul” poarta o masca. in final, cand masca este indepartata, iese la iveala un chip fara trasaturi individualizate, palid, a carui viata a fost consumata de partea sa negativa, careia i-a cedat.

Joseph Cambell, in lucrarea The Hero with a Thousand Faces, se concentreaza asupra unei teme majore in mitologie – cautarea eroului, analizand in capitolele cartii secventele principale ale acesteia. Capitolul „The Call to Adventure” („Chemarea la aventura”) reprezinta intriga oricarei cautari. in cazul Razboiului Stelelor, aceasta este mesajul de S.O.S. al printesei Leia, interceptat de Luke Skywalker si intalnirea acestuia cu Obi Wan Kenobi, maestrul Jedi.

„Ajutorul supranatural”, primit de tanarul si imaturul Luke, provine de la Obi Wan si de la Yoda (a nu se omite cautarea maestrului si testele la care este supus „invatacelul”).

„Trecerea primului prag” este de obicei plecarea de acasa a eroului. in acest caz particular, „acasa” este planeta de bastina a lui Luke. „Burta balenei” face referire la clasicul episod din Biblie: Iona, inghitit de balena este singur cu sine si trebuie sa isi depaseasca propriile temeri pentru a merge mai departe, revizuindu-si motivatiile si credinta.

Tema apare atat in timpul antrenamentului lui Luke cu Yoda pe planeta Dagobah, cat si in momentul cand Luke este singurul pilot care mai poate distruge Steaua Mortii, nava imperiala. Atunci el trebuie sa se increada in cele invatate, sa renunte la a mai gandi fiecare moment si sa il traiasca in mod spiritual. „Intalnirea cu zeita” – zeita este printesa Leia, cea care il motiveaza pe Luke.

„Impacarea cu tatal” are loc in ultima parte a trilogiei. Darth Vadar este personajul negativ, simbolizeaza esenta a ceea ce de fapt combate fiul. Este necesar un act suprem de credinta din partea acestuia pentru a nu se lasa prada sentimentelor, care l-ar duce pe aceeasi cale a pierzaniei. Este credinta lui Luke, cea care il salveaza atat pe el cat si pe Darth Vadar, care reuseste in final sa restabileasca echilibrul Fortei in propria sa persoana.

Privind din aceasta perspectiva seria de filme, este usor de inteles de ce a atras atatea milioane de fani. si nu in ultimul rand a contribuit faptul ca mai degraba pune intrebari (care la urma urmei se aplica fiecaruia dintre noi), decat ofera raspunsuri. Pe acestea, fiecare este liber sa le gaseasca.

0 DjXJ_cwgRguuzlkR