MAREA PIRAMIDĂ – INTRAREA
Intrarea în piramidă, situată la mijlocul feţei din partea de nord, se găseşte la o înălţime de 16 metri deasupra nivelului solului. În antichitate, intrarea în marea piramidă se făcea printr-o uşă mascată, formată dintr-o piatră mobilă, care se retrăgea în interior şi pivota etanş pe celelalte blocuri de piatră. Cum nu se deosebea de celelalte, blocul de piatră ce masca intrarea în piramidă nu putea fi deschis decât de cel care ştia cu exactitate unde este dispus. Blocul de piatră nu putea fi deschis decât prin împingerea uneia dintre extremităţi. Împingând una din extremităţi, blocul de piatră, ajutat de contragreutăţi, pivota în jurul propriei sale lungimi, permiţând celui care pătrundea înăuntru să ajungă în primul culoar. Dincolo de intrarea principală, puţin mai departe de-a lungul culoarului, se afla o altă uşă masivă de lemn, ce trebuia descuiată.
De la intrarea în piramidă coboară un coridor de 27 metri, în unghi de 26 de grade, spre o cameră subterană, aflată sub fundaţia piramidei. Coridorul care coboară a fost denumit de arheologi “descendent”. Camera subterană, nefinisată, are o ieşire spre un alt culoar, care se termină brusc. La aproximativ 18 metri de la intrare, din coridorul “descendent” începe un alt coridor, denumit de arheologi “ascendent”, care are o lungime de 40 de metri. Unghiul de înclinare al coridorului “ascendent” este cu un grad mai mare decât unghiul coridorului “descendent”. La capătul coridorului “ascendent” începe un culoar orizontal, la capătul căruia se află o cameră – aşa-zisa “cameră a reginei”. “Camera reginei”, care are laturile de 5 şi 5,5 metri şi înălţimea de 6 metri, este situată la mijloc, între partea de nord şi partea de sud a piramidei, chiar sub piatra de vârf. Camera reginei are o nişă săpată în partea de est, cu adâncimea de un metru, cu înălţimea de 4,5 metri şi lăţimea de 1,5 metri. Coridorul “ascendent” se continuă cu un alt coridor, care a fost denumit de arheologi “marea galerie”, care are 35 metri lungime, 9 metri înălţime şi o înclinare de 26 grade. La capătul superior, “marea galerie” are o deschizătură de numai 4 metri pătraţi, care duce în două încăperi. Cele două încăperi au fost denumite de arheologi “antecamera” şi “camera regelui”. “Camera regelui”, construită din blocuri de granit roşu, are baza de 5 pe 10 metri şi înălţimea de 6 metri. Lângă peretele din nord al camerei regelui se află un sarcofag din granit roşu, fără capac, care măsoară cu 2,54 metri mai mult decât culoarul ascendent, ceea ce înseamnă că a fost montat acolo în timp ce era construit edificiul. “Camera regelui” beneficiază, pe axa nord-sud, de două tunele pentru aerisire, care asigură o ventilaţie corespunzătoare şi o temperatură constantă. De fapt, nu numai “camera regelui”, ci şi “camera reginei” are două tunele de aerisire, care se termină cu vreo patru centimetri sub nivelul podelei. (39)
În antichitate, de la intrarea în piramidă şi până la intrarea în camera regelui erau în total zece uşi (sau douăsprezece). Desigur, între timp, cele zece uşi au dispărut. Cele mai multe au fost furate în secolul XIII, când a avut loc cutremurul de pământ care a distrus oraşul Cairo.
CRISTIAN GĂNESCU
GARDIANUL MARII PIRAMIDE