LEGENDA MUNTELUI CONSUL
“Cu sute de veacuri în urma, pe vremea când nici Zalmoxis, zeul dacilor, nu se născuse, dintre apele care invadaseră pământul s-a ivit o corabie. A poposit chiar pe vârful lui şi din ea a răsărit un bătrân cu barba lungă care, cu o voce blândă, l-a rugat să îi îngaduie să-şi lege corabia de trupul său vânjos. Şi muntele Consul şi-a scuturat culmea în semn de încuviinţare.
Moşneagul a scos un inel mare de fier şi l-a fixat pe stânci. Apoi a aruncat un drug cu mai multe braţe, ca nişte gheare, legat la un capăt cu o funie groasă, care s-a agăţat de coastele muntelui. După mult timp, muntele a aflat că acela era chiar Noe, al zecelea patriarh după Adam. Şi de atunci, dupa cum i-a fost menirea, Consul păzeşte cu străşnicie ca locul unde înca stau înfipte belciugul şi ancora să nu fie descoperit de om. Aceasta este legenda muntelui Consul, din podişul Dobrogei, ştiută de toţi bătrânii din satele ce se aştern la poalele lui. Sunt mulţi cei care au pornit în cautarea străvechilor artefacte, însa muntele Consul, ca un adevarat strămoş al curajosului popor dac, se impotriveşte tuturor strădaniilor de a dezlega această taină” (op cit: articol: Nataşa Galche: Formula As nr 1004).
Se impune un scurt comentariu la articolul de mai sus : legenda Muntelui Consul a fost privită iniţial cu mare suspiciune, mai cu seamă că o astfel de afirmaţie părea să contrazică opinia unanim acceptată că arca s-a oprit pe Muntele Ararat, în partea estică a Turciei de astăzi; raţionamentul era că acolo unde este ancora, se află şi arca. Totuşi, faptul că pe Muntele Consul din Dobrogea s-ar afla încă ancora arcei lui Noe nu indică în mod necesar locul unde s-a oprit arca, ci mult mai degrabă locul de unde a pornit. Nu este exclus ca ancora să fi fost tăiată nu la finele, ci la începutul potopului. Când apele au început să crească datorită ploilor abundente ancora a rămas probabil înţepenită şi a trebuit tăiată chiar de Noe pentru ca arca să se urnească. După o derivă destul de lungă, arca s-a oprit pe Muntele Ararat, în estul Turciei actuale, între două stânci mai înalte, fără nici un fel de ancoră. În Dobrogea, pe Muntele Consul a rămas doar ancora. (foto : Muntele Consul, Dobrogea)