SKARA BRAE, MAINLAD, ARHIPELAGUL ORKNEY

Arhipelagul Orkney se află în extremitatea nordică a Scoţiei şi este format din 70 de insule, din care numai 20 sunt locuite. Administrativ, Orkney aparţine Scoţiei şi implicit Marii Britanii, dar este o zonă izolată, bătută de vânturile nordului, cu foarte puţini locuitori, adică 20.000, majoritatea stabiliţi pe Mainland, cea mai importantă insulă

Deşi pare un capăt de lume, în arhipelagul Orkney se află una dintre cele mai importante comori arheologice din Europa. Deşi acest ţinut pitoresc dar izolat, pare un loc uitat de lume, în rumă cu cinci mii de ani a fost unul dintre cele mai importante centre neolitice din Europa, cu structuri care pot egala, spun unii specialişti, prin complexitate şi valoare, piramidele din Egiptul Antic.

În anul 1850, o bucată mare de pământ şi nisip s-a desprins de pe ţărmurile insulei Mainland, în urma unei furtuni violente. Atunci, în acest loc care se numea Skara Brae, au ieşit la iveală structuri de piatră foarte vechi. Abia în 1930, după alte furtuni care efectiv scoateau la iveală de sub pământ şi nisip construcţii de piatră, au început cercetările arheologice sistematice.

La Skara Brae a fost descoperit un întreg sat din piatră, cu locuinţe interconectate şi cu mărturiile unei civilizaţii bine structurate. S-a ajuns la concluzia că este o aşezare neolitică, veche de aproximativ cinci mii de ani, locuită de agricultori şi păstori. În total, au fost descoperite opt locuinţe, construite după acelaşi plan. Adică o cameră centrală mare, cu vatra pentru foc, un pat de o parte a camerei şi un soi de spaţiu pentru depozitare cu rafturi de cealaltă parte. Locuinţele erau interconectate cu tuneluri acoperite.

Inventarul descoperit era bogat şi indica prezenţa unei civilizaţii neolitice înfloritoare cu artizani care făceau bijuterii, zaruri şi alte obiecte decorative. În gropile menajere au fost descoperite resturi de animale domestice, ceea ce indica faptul că cei care locuiau acest sat din piatră erau crescători de vaci şi oi, dar totodată şi vânători şi pescari.

Pe lângă satul de piatră de la Skara Brae, pe Mainland se află două uriaşe cercuri de pietre, de mari dimensiuni, asemănătoare celui de Stonehenge, numite Stones of Stenness şi Ring of Brodgar. În apropierea lor au fost găsite numeroase morminte din piatră, îngropate, sub forma unor camere funerare de mari dimensiuni. Orkney, spun mulţi specialişti, era unul dintre marile centre ale neoliticului european.

În anul 2003, arheologii care lucrau în apropiere de Ring of Brodgar, celebrul cerc de pietre uriaşe, au dat au dat peste un complex imens întins pe numai puţin de 2.5 hectare. Întreaga construcţie realizată din pietre uriaşe decorate se afla ca o peninsulă între două surse de apă potabilă şi conectată cu un drum, evident tot din piatră cu marele cerc de pietre din Ring of Brodgar. Întregul complex era format din 14 structuri din piatră. Unele dintre ele sunt unice în Europa, construite pe piloni, cu numeroase nişe şi încăperi de diferite forme. În încăperea numărul opt, au fost găsite câteva linguri de piatră, unice în neoliticul european, cu o lucrătură extraordinar de precisă şi fină. În plus, în această încăpere a fost evidenţiată urmă de culoare pe structura pereţilor, ceea ce indica faptul că încăperile sau măcar o parte a lor erau pictate pe interior. Întregul complex era apărat de două ziduri înalte de patru metri şi lungi de 100 de metri fiecare.

preluare articol semnat Cosmin Pătraşcu Zamfirache; adevărulro