MINUNI ALE LUMII ANTICE
TEMPLUL SERAPEUM ALEXANDRIA
O extraordinară explozie a formelor iniţiatice egiptene în spaţiul grecesc s-a produs însă în secolul al treilea înainte de Iisus Hristos, atunci când faraonul Ptolemeu Soter l-a ridicat pe Osiris la rangul de zeu naţional, sub denumirea Serapis (Oser-apis, sau Osiris-Apis). Apis era una din formele de manifestare ale lui Osiris, fiind reprezentat printr-un bou. La Memphis, pe o colină numită Sen-Hapi, „Lăcaşul lui Hapi”, căreia grecii i-au spus Sinopion, era locul unde se celebra din vechime cultul boului Apis. (13)
Pentru a definitiva forma şi structura noului cult al lui Osiris, faraonul Ptolemeu a delegat două personalităţi de marcă ale epocii: Manethon şi Timotheos.
Manethon, mare preot al templului de la Heliopolis, autor al istoriei Egiptului – Aegiptiaca – scrisă în limba greacă, cunoştea foarte bine atât religia şi cultura egipteană, cât şi pe cea grecească.
Timotheos era un iniţiat grec care făcea parte din celebra familie a Eumopolizilor din Eleusis, cei care „patronau” misteriile de la Eleusis. În scurt timp, Manethon şi Timotheos au creionat principalele trăsături ale noului cult al lui Serapis. Pentru practicarea cultului, faraonul Ptolemeu Soter a construit la Alexandria un vast sanctuar denumit Serapeum, în care trona statuia lui Serapis (Osiris-Apis). Modelul statuii lui Serapis a fost primit de faraon în vis. Ulterior, numai în valea Nilului au fost construite aproximativ patruzeci de Serapeum-uri. La baza noului cult greco-egiptean al lui Serapis a stat, evident, vechiul cult al lui Osiris, promovat, de mii de ani, de iniţiaţii egipteni.
FOTO CRISTIAN GĂNESCU