COMOARA LUI ATREU / MORMÂNTUL LUI AGAMEMNON

Atreu a fost rege al cetăţii Micene (Peloponez, Grecia). El a fost tatăl lui Agamemnon, regele care a condus războiul aheilor împotriva Troiei (anul 1180 înainte de Iisus Hristos; sau 1250 cf. Herodot).

În 1879, arheologul Heinrich Schliemann a descoperit la Micene un mormânt-galerie (tholos). Acest mormânt a fost numit, prin convenție, Comoara lui Atreu sau Mormântul lui Agamemnon. Mormântul conține trupul unui conducător (probabil Atreu) și diferite obiecte, precum arme sau vase de bronz.

În timpul războiului troian, Agamemnon a intrat în conflict cu Ahile pentru sclava Briseis, pe care o luase în schimbul unei alte sclave. Ahile, supărat că i-a fost luată sclava preferată, nu a mai vrut să lupte, iar grecii au suferit numeroase înfrângeri. Numai după ce prietenul său Patrocle a fost ucis de Hector – conducătorul oștenilor troieni – Ahile reintră în luptă și se împăcă cu Agamemnon.Agamemnon i-a condus pe aheii care au rămas pe corăbii în timpul în care Calul troian a fost dus în Troia.

După distrugerea Troiei, lui Agamemnon i-a revenit, printre altele, drept pradă de război Cassandra, fiica lui Priam, preoteasă a lui Apollo, care i-a prezis că va fi ucis de către soția lui, Clitemnestra, dar Agamemnon nu a crezut-o.

Când Agamemnon s-a înapoiat acasă, la Micene, a fost primit cu bucurie de popor dar nu și de soția sa, Clitemnestra, care împreună cu amantul acesteia, Egist (același care l-a ucis pe Atreu), l-a asasinat pe Agamemnon și pe susținătorii săi, devenind asfel regină împreună cu Egist. Mai târziu, fiul lui Agamemnon, Oreste, împreună cu prietenul să Pylade și sora sa Electra, l-a răzbunat pe tatăl său.