TARTARY

TARTARY

Tartaria – Tartary – a fost un teritoriu imens ce ocupa odinioară nordul continentului asiatic. Numele Tartary, care a înlocuit numele Scythia, a venit de la râul Tatar, pe care chinezii îl numesc Tata.

Denumirea Tartar (Tartary) a provenit de la numele zeilor patroni ai locuitorilor acelui teritoriu: zeul suprem era denumit Tarkh sau Dazhdbog cu sensul „Zeul care dăruiește”, iar sora era numită Tara. Zeii Tarkh și Tara i-au învățat pe oameni cum să construiască case, cum să cultive pământul, cum să scrie și multe alte lucruri care erau necesare pentru a supraviețui. Locuitorii Taratariei spuneau străinilor că sunt copiii lui Tarkh și Tara. De aceea, străinii i-au denumit „Tarkhtar”, iar mai târziu, din cauza dificultății de pronunție – „tătari”. De aici și numele țării – Tartar.

Pe toate hărțile publicate înainte de sfârșitul secolului al XVIII-lea, Tartary este o zonă imensă care acoperă centrul și nordul continentului asiatic.

Enciclopedia Britanică, prima ediție, volumul 3, Edinburgh, 1771, p. 887) sprecifică următoarele: „Tărtăria a fost o țară imensă în partea de nord a Asiei, care se învecinează cu Siberia în nord și vest, care se numește Marele Tartar. Tartarii care locuiesc la sud de Moscova și Siberia se numesc Astrakhan, Cherkassk și Dagestan; care trăiesc în nord-vestul Mării Caspice se numesc tătari Kalmyk și care ocupă teritoriul dintre Siberia și Marea Caspică; Tătarii și mongolii uzbeci, care locuiesc la nord de Persia și India și, în cele din urmă, tibetanii, care locuiesc la nord-vest de China „.„După cum rezultă din Enciclopedia Britanică din 1771, a existat o țară imensă Tartary, ale cărei provincii erau de dimensiuni diferite. Cea mai mare provincie a acestui imperiu s-a numit Marea Tartară și a acoperit Siberia de Est și Extremul Orient. În sud-est, aceasta era situată China Tartary (diferită de statul actual China). În sudul Marelui Tartar exista așa-numitul Tartar independent [Asia Centrală]. Tibetan Tartary (Tibet) a fost situat la nord-vest de China și la sud-vest de China Tartary. În nordul Indiei se afla Tartarul Mongol (Imperiul Mogul) (Pakistanul modern). Uzbek Tartary (Bukaria) a fost intercalat între Independent Tartary în nord, Tartarul chinezesc în nord-est, Tartarul tibetan în sud-est; Tartarul mongol în sud și Persia în sud-vest. Au existat, de asemenea, mai multe tartare în Europa: Moscovite sau Moscova Tartary, Kuban Tartars și Little Tartary.

Tartaria nu are nimic de-a face cu tătarii moderni, la fel cum Imperiul Mongol nu are nimic de-a face cu Mongolia modernă. Mongolul Tartar (Imperiul Mogul) este situat pe locul Pakistanului modern, în timp ce Mongolia modernă este situată în nordul Chinei moderne sau între Marele Tartar și Tartarul Chinez.

Informațiile despre Marele Tartar sunt păstrate și în Enciclopedia spaniolă în 6 volume „Diccionario Geografico Universal” publicată în 1795 și, deja într-o formă ușor modificată, în edițiile ulterioare ale enciclopediei spaniole. De exemplu, în 1928 în enciclopedia spaniolă „Enciclopedia Universal Ilustrada Europeo-Americana” există un articol destul de amplu despre Tartary, care începe de la pagina 790. Acest articol conține o mulțime de informații despre Marea Tartaria.

„Diccionario Geografico Universal” din 1928 afirmă că „timp de secole numele Tartaria a fost aplicat întregului teritoriu al Asiei interioare, locuit de hoarde de tartari-mogoli (tartaromogole). Lungimea teritoriilor care poartă acest nume diferă în funcție de zonă (distanță) și de caracteristicile de relief din cele 6 țări care poartă acest nume. Tartaria se întindea de la strâmtoarea Tartaria (strâmtoarea care împarte insula Sakhalin de continentul asiatic) și lanțul muntos Tartaria (cunoscut și sub numele de Sikhota Alin – lanțul muntos de coastă), care separă marea de Japonia și deja menționata Strâmtoarea Tartaria pe o parte, și de Republica modernă Tartaria , care se extinde la Volga (ambele maluri) și afluentul său Kama din Rusia; la sud sunt Mongolia și Turkestan. Pe teritoriul acestei vaste țări trăiau tătari, nomazi, nepoliticoși, persistenți și reținuți, care în timpuri străvechi erau numiți sciți (escitas).

Pe harta portugheză din 1501-1504, Tartaria se întindea între Isartus (Yaxartus) până la Okcardo (Ob), până în Munții Ural. Pe harta Ortelius (1570), Tartaria este întreaga zonă vastă de la Catayo (China) la Moscova (Rusia). Pe harta lui J.B. Hommana (1716), Tartary are o întindere și mai mare: Marea Tartaria (Tartaria Magna) se întinde de la Oceanul Pacific până la Volga, incluzând toată Mogolia, Kârgâzstan și Turkestan. Ultimele trei țări au fost numite și Tartaria Nomadă Independentă (Tartaria Vagabundomni Independent), care se întindea de la Amur la Marea Caspică.

Pe harta lumii denumită Carte Generals de toutes les Cosies du Blonde et les pavs nouvellement decouveris, publicată la Amsterdam în 1710 de Juan Covens și Cornelio Mortier, Tartaria este menționată și sub numele de Great Tartary (Grande Tartarie) de la Marea Amur, care se află în delta Amur până la Volga.

Tartary apare şi pe Harta Rusiei, Moscovei și Tartarului, alcătuită de diplomatul englez Anthony Jenkinson, care a fost primul ambasador plenipotențiar al Angliei în Moscova între 1557 și 1571 și, în același timp, reprezentantul Companiei Moscovei – o companie comercială fondată de comercianții londonezi în 1555. Jenkinson a fost primul călător din Europa de Vest care a descris coasta Caspică și Asia Centrală în timpul expediției sale la Buchara în 1558-1560. Rezultatul acestor observații a fost consemnat nu numai în rapoartele oficiale, ci și pe cea mai detaliată hartă a zonelor care erau practic inaccesibile europenilor până în acel moment.

Tartarul este prezentat şi în Atlasul lui Mercator-Hondius de la începutul secolului al XVII-lea. Jodocus Hondius (1563-1612) – gravator flamand, cartograf și editor de atlase și hărți a cumpărat în 1604 formele tipărite ale atlasului mondial Mercator, a adăugat aproximativ patruzeci de hărți proprii la atlas și a publicat o ediție extinsă în 1606 sub autoritatea lui Mercator și s-a indicat ca editor.Şi harta publicată de Jan Janson în Amsterdam în 1640-1650 s-a bazat pe Atlasul lui Mercator-Hondius.

Mercator a fost un cartograf respectat al timpului său, care avea cunoștințe unice. A aplicat mai întâi proiecția cilindrică pe harta lumii, ceea ce înseamnă că nu există denaturări în unghiuri și forme, adică a luat în considerare longitudinea geografică, care în esență a fost calculată corect abia abia după 200 de ani. Până în zilele noastre, graficele de navigație marină sunt întocmite pe același principiu. În Atlasul său Mercator a conturat destul de precis țărmurile ambelor Americi, în special, a arătat strâmtoarea dintre America și Asia, care încă nu era deschisă la momentul creării hărții și a înfățișat Arctica ca fiind fără gheață. Interesant este că nu și-a părăsit niciodată biroul. Se crede că a adunat informații din câteva hărți mai vechi.

Pe harta Mercator există o mulțime de nume cunoscute – orașe, râuri, regiuni. Toate locurile sunt afișate corect unele față de altele. Există Moscova, Perm, Nizhny Novgorod, Khokhloma, Vyatka, Astrakhan, Kazan, Tyumen, Derbent, Bukhara, Kargopol, Azov, Baku, Tashkent. Sunt desenate râurile Pechora, Vychegda, Volga, Ob. De asemenea sunt desenate Armenia, Georgia, Crimeea, Perm land, arhipelagul Novaya Zemlya, Marele Zid Chinez, China și Karakit. Pe hartă există şi detalii ciudate; există teritorii precum Lukomorye și Scythia pe teritoriul Siberiei actuale. Undeva se află şi legendarul oraș Grustin, pe care îl veți găsi pe 90% din hărțile vechi, dar niciodată în scrierile istoricilor.

Abraham Ortelius (1527-1598) – cartograf flamand, a compilat primul atlas geografic din lume, format din 53 de hărți de format mare, cu texte geografice explicative detaliate, care a fost publicat la Anvers la 20 mai 1570. Atlasul a fost numit Theatrum Orbis Terrarum ( lat. Spectacol al globului) și reflecta starea cunoștințelor geografice din acel moment.

Atlasul World Geography, în traducere „Geografia lumii”, publicată la Paris în 1676, cu titlul complet „Geografia universală conținând descrieri, hărți și blazoane ale principalelor țări ale lumii ” (La Geographie Universelle contenant Les Descriptions, les Cartes, et le Blason des principaux Pais du Monde) sub patronajul geografului regal DuVal Abbwille, este un document unic în domeniul cartografiei și are o mare importanță pentru toate țările lumii în domeniul istoriei, geografiei, lingvisticii și cronologiei.

În atlasul World Geography, dintre toate țările (cu excepția celor europene), doar două sunt numite imperii. Acestea sunt Imperiul Tartary pe teritoriul Siberiei moderne și Imperiul Mogul (Du Mogol) pe teritoriul Indiei moderne. În Europa, este indicat imperiul turcesc (Empire des Turcs). Doar 7 țări au blazoane, inclusiv Imperiul Tartariei. Pe hartă, Tartaria se învecinează în sud cu China (China modernă) iar în spatele Marelui zid chinezesc, este marcată zona numită CATHAI. Moscova (Mofcovie) este indicată ca stat independent. Lucrarea World Geography a fost scrisă iniţial în franceza veche, dar uneori literele V și U / S şi F au fost adesea înlocuite reciproc în denumiri . De exemplu, numele AVSTRALE și AUSTRALES apar pe o singură foaie de inserare.; numele Asiei a fost scris în unele locuri Afia.

Tartarul se găsește și pe harta olandeză a Asiei în 1595 și pe harta din 1626 de John Speed (1552-1629) al istoricului și cartografului englez, care a publicat primul atlas cartografic britanic „A Prospect of cele mai faimoase părți ale lumii”. Pe multe hărți zidul chinezesc este vizibil în mod clar, iar China însăși se află în spatele acestuia.Tartaria apare şi pe harta olandeză a Marelui Tartar, Marelui Imperiu Mughal, Japonia și China (Magnae Tartariae, Magni Mogolis Imperii, Iaponiae et Chinae, Nova Descriptio (Amsterdam, 1680)) de Frederik de Wit, hartă olandeză de Pieter Schenk, precum şi pe Harta franceză a Asiei 1692 și Harta Asiei și Scythia (Scythia et Tartaria Asiatica) 1697.

Tartarul apare, de asemenea, şi pe harta de Guillaume de Lille (1688-1768), astronom și cartograf francez, membru al Academiei de Științe din Paris (1702). Tătarii de astăzi – cei care acum sunt numiți tătari de și denumiți mongoloizi – nu trebuie confundaţi cu vechii locuitori ai Tartariei.

Cunoscuta carte „Descrierea lumii”, cunoscută şi sub numele „Călătoriile lui Marco Polo” (denumită uneori „Cartea Marelui Khan”, sau„Cartea diversității lumii” sau „Cartea Negustorul”) descrie în detaliu istoria călătoriilor lui Marco Polo (1254-1324) prin Asia. Marco Polo a stat 17 ani la curtea „mongolului” Khan Kubla, care potrivit gravurilor nu avea aspect mondoloid, ci arian sau european. În mod ciudat, tradiția portretizării conducătorilor mongoli și tătari cu fizionomie europeană a continuat şi în secolul al XVII-lea, în secolul al XVIII-lea și în secolul al XIX-lea.

Desenele cartografului și inginerul francez Male (Allain Manesson Mallet -1630-1706), ale cărui desene au fost tipărite la Frankfurt în 1719, îi înfățișau pe „tătari” și „mongoli” cu fizionomii euroepene. În timpul dinastiei mongole Yuan, fondată de Kublai Khan, orașul Beijing a fost numit Khanbalik (Khan-Balyk, Kambaluk, Kabalut), ceea ce înseamnă „Marea reședință a Khanului”, acesta poate fi găsit în notele lui Marco Polo din ortografia Cambuluc.

Şi Tamerlane (1336-1406) , fondatorul imperiului și dinastiei timuride (Temur, Taimur, Timur Lenk, Timur i Leng, Tamerlane, Tamburlaine sau Taimur e Lang), cu capitala în Samarkand, a fost reprezentat pe gravuri cu fizionomie europeană.”

De asemenea, cel denumit Genghis Khan, după cum se poate vedea din fotografiile gravurilor medievale originale, nu a fost deloc ceea ce îl pictează istoricii. Nu a fost mongoloid, ci european. Gravurile dovedesc eroarea absolută a acestei abordări …În documentele istorice care au supraviețuit, Genghis Khan este descris ca un războinic înalt cu ochi albaștri, piele albă, păr puternic roșiatic și barba groasă. Ceea ce în mod clar nu corespunde cu semnele unui reprezentant al rasei mongoloide.

În 1987, un cimitir de oameni albi cu trăsături ariene, europene, îngropaţi acum 4000-5000 de ani, a fost descoperit în nordul Chinei. Cadavrele au supraviețuit în stare foarte bună, deoarece au fost îngropate într-un deșert uscat și foarte sărat. Studiile au arătat similitudini cu oameni din Europa de Est, Asia Centrală și Siberia. Toți cei decedați aveau o culoare deschisă a pielii și mulți dintre ei aveau părul blond. Morminte de oameni albi au fost găsite în tot nordul Chinei. Guvernul chinez a început să clasifice datele de căutare și să nu le mai facă publice.

Și despre piramide, care sunt în număr mare în nordul Chinei, cercetătorii au tăcut până când, în 1945, pilotul Forțelor Aeriene Americane, James Gausman, a zburat prin teritoriul Chinei centrale. „După ce am zburat peste munți, afirmă James Gausman, m-am întors la stânga și m-am trezit peste o vale plană, în mijlocul căreia era o piramidă albă gigantică. Arăta ca ceva de nedescris dintr-un basm, deoarece reflecta o lumină albă foarte strălucitoare. Poate fi metal sau un tip special de piatră care emite lumină albă. Nu am vrut să zburăm nicăieri altundeva, am vrut să aterizăm chiar acolo „.

Urmele existenței civilizaţiei Marelui Tartar sunt clar vizibile din aer. Un număr imens de monumente tăcute ale existenței Marelui Tartar au fost păstrate pe întreg teritoriul Siberiei de Vest: vechi cetăți, șanțuri, ziduri de protecție și alte structuri. Aproape toate au fost complet distruse – săpate, umplute, demontate până la ultima piatră. Toate aceste clădiri necesită costuri uriașe cu forța de muncă, ceea ce ne spune despre nivelul ridicat de dezvoltare și organizare a Marelui Tartar. Astfel, concluzia despre puterea Marelui Tartar sugerează că era cel mai puternic stat de pe planetă la acea vreme.

De asemenea, există plăcuţe care amintesc istoria Marelui Tartar. Una din plăcuţe conține o hartă a regiunii Ural cu râurile Belaya, Ufimskaya, Sutolka. În plus, structurile sunt marcate pe această hartă de piatră: un sistem de canale cu o lungime de 12 mii de kilometri, baraje puternice.

În acest context, așa-numitul zid „chinezesc”, ridică, de asemenea, semne de întrebare. Cine a construit această structură și în ce scop? Oricum nu chinezii (care se aflau la sudul zidului) l-au construit, ci oamenii de la nord de zid, adică locuitorii arieni (cu fizionomii europene) ai Tartariei; turnurile de apărare sunt orientate spre sud. Timp de secole, istoria a fost scrisă și ajustată de cuceritori.

Ruşii consideră că se trag din vechile populaţii ce au locuit Tarataria. Cum şi în ce fel, rămâne de cercetat …

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este t7.jpg