DECEBAL LA MRACONIA

CHIPUL REGELUI DAC DECEBAL DE LA CAZANE Chipul regelui dac Decebal este un basorelief înalt de 55 m aflat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de orașul Orșova, Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Chipul lui Decebal este înalt de 55 m și lat de 25 m. lungimea ochilor: 4,3 metri lungimea nasului: 7 metri lățimea nasului: 4 metri. Ideea construirii acestui basorelief i-a aparținut omului de afaceri român Iosif Constantin Drăgan, un istoric amator, și a durat 10 ani (1994-2004) pentru ca cei 12 sculptori-alpiniști să îl termine, realizarea lui costându-l pe Drăgan, în final, peste un milion de dolari. Executarea acestei lucrări s-a desfășurat sub conducerea sculptorului român Florin Cotarcea, ea realizându-se în ciuda pericolului reprezentat de înălțimi, căldură și vipere. Pe pontonul din golful făcut de Râul Mraconia, unde se află această cea mai mare sculptură în piatră din Europa, se poate ajunge doar pe apă, cu barca. Pentru modelarea stâncii s-a folosit peste o tonă de dinamită. Executarea lucrării a început în vara anului 1994, cu defrișarea copacilor care împădureau stânca. Apoi s-a trecut la curățarea rocilor, a stâncilor masive care puneau în pericol viața oamenilor. Nu Read More …

STABILOPOZII DE PE FALEZA MĂRII NEGRE

  MULŢI DINTRE CEI CARE AJUNG PE LITORALUL MĂRII NEGRE LA CONSTANŢA SE POT ÎNTREBA CE SUNT ACELE CONSTRUCŢII DIN BETON DE FORMA UNUI TRUNCHI DE CON DISPUSE ÎN MARE, UNEORI FOARTE APROAPE DE FALEZĂ. RĂSPUNSUL: SUNT STABILOPOZI. Stabilopodul este un bloc din beton ce permite spargerea valurilor și disiparea forței lor distructive. La construcțiile hidrotehnice din zona Mediteranei, se folosea un element de protecție, numit tetrapod. Era un trunchi de con fără picioarele. Până în 1963, toate protecțiile folosite la digurile românești din portul Constanţa erau reprezentate de blocuri paralelipipedice sau cubice. Pentru extinderea portului Constanţa existau două variante pentru statul român: să cumpere patentul francez al tetrapodului sau să se creeze un produs românesc. S‑a ales cea de‑a doua soluție. Astfel, inginerii Mircea Lateș și Mircea Ulubeanu au proiectat stabilopodul, care s‑a dovedit a fi mai bun decât tetrapodul francez, pentru zona Mării Negre, în care furtunile ajung până la forța 7 — 8. Primul stabilopod a fost construit în 1963, pe șantierul înființat la Poarta 6, în zona actualului cartier de locuințe. În 1976, produsul românesc a primit, din partea de OSIM, brevetul de invenție nr. 56.171, sub denumirea „bloc din beton pentru apărarea construcțiilor expuse valurilor”. Read More …

HYPATIA DIN ALEXANDRIA

HYPATIA DIN ALEXANDRIA  Motto: Pastreaza-ti dreptul sa gandesti, pentru ca si daca gandesti gresit e mai bine decat sa nu gandesti deloc – Theon   Hypatia din Alexandria (n. între 350 – 370 e.n. – d. 415 e.n.) a fost o matematiciană, filozoafă şi astronoamă greacă antică, care a trăit în Egiptul roman, la Alexandria. A fost o filozoafă neoplatonistă, care a încurajat folosirea logicii şi a matematicii . A fost ucisă de un grup de creştini care o blamau pentru ideile ei .Hypatia a fost fiica şi eleva lui Theon, ultimul matematician asociat cu Musaeum din Alexandria. Strălucită şi de mare frumuseţe, Hypatia din Alexandria este considerată prima femeie de ştiinţă din istorie. Într o vreme în care femeile nu aveau acces la cunoaştere, Hypatia a reuşit să şi deschidă drumul spre ştiinţă şi a ajuns să se bucure de aprecierea publică. Pentru aceasta a fost nevoită să renunţe la căsătorie şi la feminitate. Însă, destinul ei a fost tragic şi a avut parte de o moarte cumplită. S a născut în anul 370 după Hristos, în Alexandria. Cu timpul avea să devină o femeie strălucită şi de mare frumuseţe. Nu se cunosc date despre mama sa, dar se Read More …