EPILOG LA CRUCI

cristian gănescu - editura alaya 60

CRUCILE DE PE DEALUL AMARADIEI

cristian gănescu - editura alaya 61

EPILOG LA CRUCIcristian gănescu - editura alaya 63

Aceasta a fost istoria crucilor de pe dealul Amaradiei, satul Cruci, comuna Goieşti, Judeţul Dolj, a cărei amintire s-a perpetuat până în zilele noastre.

De-a lungul celor două secole şi jumătate de existenţă, biserica a fost locul unui pelerinaj neîntrerupt a mii şi mii de credincioşi. Cine poate şti câte minuni şi tămăduiri s-au produs în această perioadă de timp.

Chiar dacă, încă de la mijlocul secolului al XX-lea, biserica nu a mai fost funcţională din punct de vedere liturgic, artefactele principale – crucile şi izvorul tămăduitor (acesta din urmă a secat între timp) – au continuat să producă aceleaşi efecte minunate, şi nu puţini dintre oamenii ce au făcut pelerinaj în acest loc s-au vindecat în mod miraculos.

Aflat în faţa crucilor cioplite cu mai bine de două sute cincizeci de ani în urmă de păstorul Radu, înconjurat de tăcerea dealurilor pustii ale Amaradiei, orice vizitator nu poate să nu resimtă o emoţie puternică, dublată de sentimentul apăsător că, în afara celor (puţine) ce deja au fost spuse în paginile anterioare, sunt multe alte aspecte importante, ce tind să scape unei analize grăbite: poate o informaţie, poate un set de informaţii sau poate chiar un aspect al cunoaşterii, ce nu se dezvăluie în deplinătatea sa chiar atât de lesne.

Această informaţie, set de informaţii sau aspect al cunoaşterii, pare a emana din întregul ansamblu arhitectural al bisericii din satul Cruci. Mai mult decât atât: pare a fi parte integrantă a locului, iar cel ce pătrunde acolo este învăluit de un fel de energie misterioasă ce pluteşte de jur împrejurul bisericii şi, mai ales, de jur împrejurul crucilor.

Iar în spatele acestei energii parcă aşteaptă ceva sau cineva, care, printr-o chemare tainică, cere ca totul să fie descifrat. 57618417_652694701828636_6532372088706039808_n

FOTOGRAFII INEDITE

cristian gănescu - editura alaya 67

cristian gănescu - editura alaya 64 cristian gănescu - editura alaya 66 cristian gănescu - editura alaya 65  cristian gănescu - editura alaya 60 cristian gănescu - editura alaya 61 cristian gănescu - editura alaya 62