ZALMOXIS ŞI CAVALERII DANUBIENI

 plaqueZALMOXIS ŞI CAVALERII DANUBIENI

82526323_834449060319865_1567779259085225984_n

CHIAR DACĂ-MI SAR TOŢI PROTOCRONIŞTII (*VEZI NOTA) ŞI TOT INTERENTUL ÎN CAP REPET :

1 – ZALMOXIS NU FOST PRECURSOR AL LUI HRISTOS ŞI NU A PROMOVAT CUNOAŞTEREA ADEVĂRATULUI DUMNEZEU. ZALMOXIS A CERUT ÎNCHINARE DOAR PENTRU SINE. ZALMOXIS A FOST DOAR UN ZEU PRINTRE MULŢI ALŢII. UN ZEU (DENUMIT DE MOISE „dumnezeu”) FOARTE PUTERNIC ŞI FOARTE EFICIENT, CARE ŞI-A URMAT INTERESELE PROPRII.

2 – NU CRED CĂ LA SARMIZEGETUSA A FOST VREUN TEMPLU AL LUI ZALMOXIS, STRUCTURA FUNDAŢIILOR TEMPLELOR DE LA SARMIZEGETUSA NU INDICĂ VREUN CULT AL LUI ZALMOXIS. CULTUL LUI ZALMOXIS A AVUT ALTE CARACTERISTICI DECÂT INDICĂ FUNDAŢIILE TEMPLELOR DE LA SARMIZEGETUSA. REFORMA LUI DECENEU DE PE TIMPUL REGELUI BUREBISTA A MODIFICAT RELIGIA DACILOR DIN TEMELII.

3 – CUNOSC DOAR DOUĂ LOCAŢII CARE SUNT SUSCEPTIBILE SĂ FI APARŢINUT CULTULUI LUI ZALMOXIS: PE BUCEGI LA BABELE (CHIPUL SFINXULUI ÎL REPREZINTĂ CHIAR PE ZALMOXIS) ŞI ÎN PEŞTERA PLOLOVRAGI.

3 – ÎN ULTIMA PERIOADĂ A EXISTENŢEI SARMIZEGETUSEI ERAU CELEBRAŢI O ZEIŢĂ MUMĂ (BABĂ) ŞI DOI ZEI PRINCIPALI (CRED CĂ INIŢIAL AU FOST 9 SAU 12 ZEI PRINCIPAL). ZEIŢA ŞI CEI DOI ZEI AU FOST ULTERIOR REPREZENTAŢI PE MONEZI ŞI PIETRE VOTIVE SUB TITULATURA DE CAVALERII DANUBIENI. DUPĂ DISPARIŢIA SARMIZEGETUSEI, CULTUL CAVALERILOR DANUBIENI S-A PRACTICAT ÎN TOT AREALUL CARPATO-DANUBIANO-PONTIC O PERIOADĂ LUNGĂ DE TIMP.
DOVADĂ: PÂNĂ ÎN PREZENT S-AU DESCOPERIT APROAPE 300 DE REPREZENTĂRI ALE CAVALERILOR DANUBIENI, CARE N-AU NIMIC DE-A FACE CU CVALERII TRACO-MITHRAICI, CU CABIRII, CU DISCOURII, SAU CU ALTE REPREZENTĂRI SIMILARE, FAPT RECUNOSCUT DE MAI TOŢI ARHEOLOGII ROMÂNI DIN ULTIMILE DOUĂ DECENII.

FOTO: Tăbliţa votivă pentagonală (0,160 x 0,185 x 0,020 m.), din marmură albă, reprezentând Cavalerii danubieni, care a fost descoperită în anul 1962 în incinta fortificaţiilor romane de la Bărboşi.

NOTĂ: ŞI EU MĂ CONSIDER PROTOCRONIST…